Primavara grijulie
A-nflorit peste campie! / Papadii si ghiocei
Printre turmele de miei / Iar in pomii din livada
Floare alba de zapada / Hai, cu toti: mic si mare
Sa culegem cate-o floare /Si cu suflet luminos
Sa i-o ducem lui Hristos/Azi, de Sfintele Florii,
Ca sa-i multumim copii /Pentru marea Lui iubire,
Pentru-a lumii mantuire!
La multi ani tuturor celor ce isi sarbatoresc azi ziua numelui !
Însemnatatea Intrarii în Ierusalim
Desi pentru israeliti evenimentul Intrarii Domnului Isus în Ierusalim a fost neînteles , iar pentru multi crestini a ajuns doar o „Sarbatoare a Floriilor”, cînd sunt aniversati cei ce au nume de floare, acest act are o semnificatie deosebite. Prin venirea la Ierusalim, si evenimentele care au avut loc în acesta zi , Domnul Isus a transmis un mesaj deosebit pentru neamul lui Israel si pentru întrega lume . Privind la pasajele Scripturii care descriu acest moment, am dori sa descoperim „Semnificatia acestei zile „:
1. Prin Intrarea în Ierusalim, Domnul Isus îsi descopera public identitatea Sa
Chiar din momentul întruparii Sale, prin împlinirea prorociilor facute despre El si anutul îngerului pentru pastorii din cîmpiile Betleemului , Domnul Isus a fost prezentat a fi „Mesia” , trimisul lui Dumnezeu pentru mîntuirea lui Israel si a întregei lumi. La aceste semne si marturii despre identitatea Sa, s-au adaugat minunile si lucrarile pe care El le-a facut în timpul slujirii în mijlocul acestei lumi. Toate acestea îl recomandau a fi Mesia
Cu toate acestea , dupa trei ani si jumatate de slujire , Domnul Isus era înca necunoscut pentru cei din Israel. Erau foarte multi care se întrebau :Cine este Acesta ? Sau cu ce autoritate si putere face aceste lucrari ?
În ziua intrarii în Ierusalim , Domnul Isus prezinta public noi evidente ale identitatii Sale, pentru ca toti sa-L cunoasca . Identitatea Sa ca Mesia este descoperita :
a. prin locul dinspre care venea Domnul Isus„ Cînd s-au apropiat de Ierusalim si au ajuns la Betfaghe , înspre muntele Maslinilor….În ziua intrarii în Ierusalim , Domnul Isus prezinta public noi evidente ale identitatii Sale, pentru ca toti sa-L cunoasca . Identitatea Sa ca Mesia este descoperita :
..” Si cînd S-a apropiat de Ierusalim , spre pogorîsul muntelui Maslinilor, toata multimea ucenicilor , plina de bucurie , a început sa laude pe Dumnezeu cu glas tare pentru toate minunile pe care le vazusera .” Luca 19:37dinspre care venea Domnul Isus
Apoi identitatea Sa este descoperita :
b. prin insemnele profetice care îl evidentiau
Cu mult timp înainte, acelasi profet Zaharia, a aratat copiilor lui Israel felul în care va veni Mesia (ca Mîntuitor):
..” Salta de veselie , fiica Sionului ! Striga de bucurie , fiica Ierusalimului! Iata ca Împaratul tau vine la tine; El este neprihanit si biruitor , smerit si calare pe un magar, pe un mînz, pe mînzul unei magarite .” Zah 9:9
Este atît de interesant ca în ziua intrarii în Ierusalim , Domnul Isus a împlinit aceasta profetie pîna în cele mai mici detalii . El a trimis pe ucenici în satul prin care avea sa treaca cerîndu-le sa-I aduca un magarus. Despre acesta se face o sublinierea concreta: este mînzul unei magarite, pe care n-a mai încalecat nimeni.
..” Salta de veselie , fiica Sionului ! Striga de bucurie , fiica Ierusalimului! Iata ca Împaratul tau vine la tine; El este neprihanit si biruitor , smerit si calare pe un magar, pe un mînz, pe mînzul unei magarite .” Zah 9:9
Este atît de interesant ca în ziua intrarii în Ierusalim , Domnul Isus a împlinit aceasta profetie pîna în cele mai mici detalii . El a trimis pe ucenici în satul prin care avea sa treaca cerîndu-le sa-I aduca un magarus. Despre acesta se face o sublinierea concreta: este mînzul unei magarite, pe care n-a mai încalecat nimeni.
Dar mai mult decît atît: identitatea Domnului Isus este descoperita si :
c. prin strigatul multimii
La intrarea Domnului Isus în Ierusalim , multimea a fost antrenata într-o cîntare de lauda. Desi pentru multi aceasta a fost doar o reactie spontana, cuvintele ce au fost rostite au un mesaj deosebit : „Osana Fiul lui David ! Binecuvîntat este Cel ce vine în Numele Domnului! Osana în cerurile prea înalte !
2. Prin Intrarea în Ierusalim ,Domnul Isus îsi descopera public misiunea Sa
Desi neamul lui Israel a fost anuntat prin profeti care avea sa fie slujba lui Mesia, cei mai multi s-au asteptat ca Domnul Isus sa le dea doar pîine, sa-i vindece de boli sau sa-i elibereze de robia fizica a Imperiului Roman. Prin Intrarea în Ierusalim El , îsi descopera slujirea pe care a venit sa- o împlineasca : Urmarind evenimentele petrecute în aceasta zi putem întelege ca :
a. El a venit sa domneasca
Felul în care a fost primit Domnul Isus la Intrarea în Ierusalim, aminteste de procesiunea de încoronare a unui împarat. El a fost înconjurat de multimea care si-a asternut hainele pe drum ca semn al supunerii . În Israel acesta era un sem al recunoasterii autoritatii si-a stapînirii.
La intrarea în Ierusalim Domul Isus a fost recunoscut a fi “Împaratul” care a venit sa-si întemeieze o Împaratie.
b. El a venit sa moara
Desi este ” Regele “, Domnul Isus n-a mers sa ocupe tronul lui Israel , pentru ca slujirea Sa în acea vreme ,era cea de Mare Preot. Ca Mere Preot a mers la Templu nu ca sa faca o slujba rituala, ci ca sa dea Templului adevarata semificatie : cea de ” Casa de rugaciune “! Loc al prezentei si al partasiei cu Dumnezeu.
A dat afara pe toti cei ce vindeau si cumparau în Templu, a rasturnat mesele schimbatorilor de bani si scaunele celor ce vindeau porumbei, si le-a zis : “Casa Mea se va chema o casa de rugaciune .” Dar voi ati facut din ea o pestera de tîlhari
” De atunci încolo , Isus a început sa spuna ucenicilor Sai ca El trebuie sa mearga la Ierusalim, sa patimeasca din partea batrînilor , din partea preotilor celor mai de seama si din partea carturarilor; ca a treia zi are sa învieze .
c. El a venit sa slujeasca
Urmarind evenimentele din ziua Intrarii în Ierusalim , observam ca Domnul Isus n-a fost preocupat de Sine. El a fost gata sa slujeasca avîndu-i în atentie pe altii. Asfel Domnul Isus protejeaza pe ucenici : Cînd fariseii i-au zis : “învatatorule , cearta-Ti ucenicii !” El este acela care le raspunde :”Va spun ca daca vor tacea ei , pietrele vor striga ”
Slujirea Domnului Isus este însa mult mai evidenta: El a vindecat pe orbi si schiopi în templu
3 . Prin Intrarea în Ierusalim, Domnul Isus îsi descopera public caracterul Sau
De la întrupare , în timpul copilariei si-a slujirii publice , în orice împrejurare , Domnul Isus a stralucit prin caracterul Sau. El este un model pentru noi în toate aspectele vietii. Si în ziua intrarii în Ierusalim, Domnul Isus ne-a lasat un exemplu. Într-o zi a bucuriei , cînd era aclamat si ovationat de multime, nu este revolutionar, razbunator sau plin de mîndrie. El vine la Ierusalim asa cum l-a anuntat profetul Zaharia : neprihanit, biruitor si smerit!
Ce frumos exemplu ! În contrast cu natiunea lui Israel si felul de viata al preotilor , carturarilor si-al fariseilor , viata Lui straluceste precum soarele printre nori. De aceea merita sa fie modelul vietii noastre.
Sarbatorim înca odata amintirea Intrarii Domnului Isus în Ierusalim . Ce va însemna aceasta zi pentru tine ? Acest eveniment n-a fost la întîmplare, ci are o semnificatie deosebita:. Venind la Ierusalim Domnul Isus a dorit ca toti sa cunoasca ca El este Mesia, si îsi îplineste slujba pîna la capat , fiind un exemplu în toate împrejurarile si aspectele vietii.
Ca sa fie cu adevarat sarbatoare si în viata ta : crede cu tarie ca El este Trimisul Lui Dumnezeu, accepta-L ca Domn al vietii tale si traieste asemenea Lui
Ca sa fie cu adevarat sarbatoare si în viata ta : crede cu tarie ca El este Trimisul Lui Dumnezeu, accepta-L ca Domn al vietii tale si traieste asemenea Lui
TRADITII POPULARE
Din timpuri stravechi, aceasta zi a nascut diferite obiceiuri, superstitii si traditii, in functie de zone. Iata cateva dintre ele: - O alta denumire data sarbatorii de Florii este “Nunta urzicilor”, pentru ca, in aceasta zi urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat.
- Ramurile de salcie reprezinta renasterea anuala a vegetatiei, dar si ramurile cu care a fost intampinat Isus, atunci cand a intrat in Ierusalim.
- In aceasta zi se sfintesc ramurile inmugurite de salcie si se stropesc cu apa sfintita, iar crestinii impodobesc icoanele si ferestrele cu coronite de salcie sfintita.
- Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an, fiind folosite la vindecarea diferitelor boli.
- In anumite zone, in seara de Florii, fetele nemaritate pun o bluza curata si o oglinda langa un par altoit si o lasa acolo pana dimineata. Oglinda o pot folosi la farmecele de dragoste, sanatate.
- Femeile gatesc bucate alese si placinte pe care apoi le dau de pomana saracilor.
- Pomii fructiferi sau butucii de vie impodobiti pentru a da rod bogat si manos.
- In aceasta zi este bine sa se aeriseasca hainele.
- Se dau vitelor sa manance crengi de salcie pentru a se inmulti si a fi sanatoase tot anul.
- Se spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Paste.
- Nu trebuie sa te speli pe cap in aceasta zi, caci vor albi. Se pot spala totusi, dar numai cu apa sfintita.
- La miezul noptii se fierbe busuioc in apa si cu fiertura te poti spala pe cap, pentru a avea un par sanatos si frumos.
- Cine nu serbeaza ziua aceasta se va umple de pistrui.
- Cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta isi va pune.
- Traditia mai spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in prima zi de Pasti.
- De Florii, este bine sa mananci peste, este cum se spune dezlegare la peste.
salcia isi pleaca , crengile , plangandu-l pe Mantuitor…
“Langa o salcie pletoasa
Maica Sfanta se ruga,
Si cu vocea ei miloasa
Catre salcie graia :
Daca imi cunosti durerea
Si voiesti sa mi-o alini ,
Da-mi din ramurile tale
O cununa fara spini .
Fiul meu e sus pe cruce,
Insangerat si–n mare chin
Si cu ea la El m-oi duce
Durerea sa I-o alin .
Atunci salcia înalta
Catre Maica se-apleca
Maica I-a facut cununa
Si s-a dus la Golgota.
Dar , iudeii n-o lasara
Cu-o cununa fara spini
Si voia ca El sa moara
Insangerat si-n mare chin .
De-atunci salcia înalta
Nu s-a mai uitat în sus
Si-a ramas asa plecata
Ca sa-L planga pe Iisus.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu