duminică, 24 aprilie 2011

COZONAC TRADITIONAL DE PASTE




Pentru cozonaci de Paste din acest an am folosit urmatoarea reteta

INGREDIENTE ALUAT
- 1kg faina (folosesc Pambac )
- 50g drojdie (pachetel galben BUDAFOK)
- 300g zahar
- 500ml lapte de 3,5% grasime - la nevoie mai adaug inca doua-trei linguri,
daca aluatul este prea vartos, pana devine maleabil
- 300ml grasimi(adica 150 ml ulei+150g unt- pentru a obtine un cozonac fraged)
- 3 oua
2 oua pentru uns
- 1 lingurita rasa de sare
- arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust

(sper ca n-am uitat nimic ..)

UMPLUTURI
nuca se amesteca cu lapte cald apoi se adauga albusuri batute spuma cu zahar,
rahat,stafide,fructe confiate(portocala, caise)

PREPARARE
- intr-un castron mai mare se cerne faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai afanata
incalzesc laptele,dizolv zaharul cu putina apa si coaja de lamaie si vanilia(sirop)


- MAIAUA, o fac din drojdie si cateva linguri
din laptele caldut (nu fierbinte)si o lingura din siropul de zahar presar cu putina faina si o las la loc cald,vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"
- galbenusurile le frec cu sare, bat si albusurile spuma
- adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile si albusurile frecate de mama focului,
amestec cu mana si incep sa framant usurel,
ajutandu-ma de grasime(ulei+unt) care trebuie sa fie calduta
pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime,nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata .

si .... GATA !!!






















- framant bine, cam de 20-30 minute aluatul, si pentru ca ,,cu muschii mei de sahista" nu prea ma descurc asa cum as vrea eu la framantat ma apuc si iau ,, la bataie" aluatul tocmai preparat (il portionez in bucati mai mici si il lovesc de masa de lucru pana capata elasticitatea dorita de mine)il pun in lighean(cu scuzele de rigoare pentru bataia primita hi!hi!) ii fac semnul crucii si acopar ligheanul cu un servet si il pun la crescut, in loc cald si ferit de curent,vreme de o ora si jumatate.

- iau aluatul crescut si il portionez(cca 640 g aluat pt. un cozonac)
- mai impart fiecare parte iar in doua(320g)







- intind doua foi pe o pelicula fina de ulei

le pun umplutura si ....ii rulez













ii mai las in tavi la crescut, vreme de 40 minute

- ii ung cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de ulei si putin lapte, sa le dau o fata ,,lucitoare"

ii mai presar cu zahar, mac sau susan

ii coc in tavi tapetate cu hartie de copt, la 180 C, cam 40-45 minute



...Acum ma apuc de facut PASCA

din aluat de cozonac si umplutura de branza si stafide.

Am intins o foaie din aluat intr-o tava am pus umplutura de branza si pentru decor am folosit aluat nedospit facut dupa reteta lui Janet





am facut apoi ,,fitile" din aluatul de pasca si am asezat frumos pe margine peste umplutura de branza avand grija sa nu unesc capetele fitilului ,,pentru a marca poarta raiului" pentru ca asa am vazut la mama si la bunicile mele, am facut deasupra si crucea traditionala am decorat_o cu ,,frunze si trandafirasi " din aluatul nedospit


si aici pasca gata scoasa din cuptor





SECRETE,...pentru cei dornici de secrecte si nu numai

1.ingredientele trebuie sa fie tinute la temperatura camerei(adica nu scoase direct din frigider),
2.framantat bine pana aluatul capata elasticitate 
3.si inca un mare secrect care mie mi-a dat in urma cu ceva timp mare bataie de cap:,,multa rabdare" dupa ce cozonacul a fost pus in tava.Desi de copil nu ma dezlipeam langa mama cand facea cozonoci stiam reteta mamei ca pe,,o poezie" cand a venit vremea sa fac singura cozonaci am ,,dat-o in bara cum se spune... motivul ? pentru ca eram prea stresata de timp nu aveam rabdare ca aluatul sa creasca suficient in tava si astfel in loc de cozonaci gustosi si pufosi mie imi iesia intotdeauna ,,altceva" un cozonac gustos dar nici pe departe pufos ...pufos
4.si ultimul dar nu cel din urma... adaugati din belsug  mult suflet si pasiune in tot ce faceti .


http://torturisiprajiturigalati

2 comentarii:

retete- ina spunea...

wow,super ,frumos si bun

Anonim spunea...

FF BUNI , GALATZEACA MEA
SANATATE , UN AN BUNNNNN.
RODICA, REGGIO EMILIA ,ITALIA