luni, 2 ianuarie 2012

TORT ,,REVELION 2012"

TORTURI,,CIOCOLATOASE PENTRU REVELION"




RETETE SI LEGENDE

Crema de ciocolată Ganache este un clasic al cofetăriei franceze. Este o cremă de bază folosită în mai toate preparatele ciocolătoase franţuzeşti fiind ideală pentru a orna ori a umple diverse sortimente de prăjituri, bomboane, tarte, torturi, etc.

Crema Ganache a luat naştere dintr-o pură întâmplare, dintr-o greşeală, aşa ca multe alte lucruri de care ne bucurăm noi astăzi.

Cu mult timp în urmă, în franceză, cuvântul “ganache” era defapt o insultă şi se referea la o persoană lentă, slabă de fire, stângace. De unde până unde o insultă a devenit numele unei creme? Pai se spune ca un maestru cofetar l-a insultat pe ucenicul sau numindul “ganache” când acesta din urmă scăpase din greşeală smântâna într-o cratiţă cu ciocolată topită. Cofetarul s-a supărat pentru risipa pe care o provocase ucenicul dar totuşi a ţinut să guste din amestecul de smântână cu ciocolată şi a fost impresionat. A decis atunci să numească noua invenţie Ganache care a devenit peste vreme un ingredient esenţial în cofetărie.

Există mai multe variate de cremă Ganache.

Varianta originală se obţine din fix două ingrediente în cantităţi egale: smântână dulce (de frişcă) şi ciocolată neagră de cea mai bună calitate. Din această combinaţie rezultă o cremă consistentă care odată răcită se întăreşte putând fi modelată pentru a obţine bomboane de ciocolată gen trufe.

Pentru tarte şi torturi se adaptează uşor reţeta originală mărind cantitatea de smântână sau înlocuind-o parţial cu lapte sau unt ca să obţinem o cremă mai fluidă care rămâne uşor moale după răcire.

Crema se poate personaliza cu arome diverse, se pot adăuga alune sau fructe confiate, supliment de zahăr, etc. În concluzie oferă o flexibilitate foarte mare şi încurajează la creativitate.   Sursa :http://ce-retete-mai-fac-fetele.blogspot.com/

 O reţeta pe care eu o folosesc frecvent

Ingrediente: 300g ciocolată neagră de calitate (minim 70% cacao), 300ml smântână lichidă pentru frişcă,

Mod de preparare:

 Ciocolata o topim într-o cratiţă aşezată într-o altă cratiţă cu apă caldă.  Într-un alt vas încălzim smântâna lichidă  fără să o dăm în clocot. Turnăm apoi smântâna fierbinte peste ciocolată şi amestecăm până obţinem o cremă fină.Pentru aromatiza folosesc diferite esente ,portocale,migdale menta etc


http://torturisiprajiturigalati

4 comentarii:

Marinela Muresan spunea...

La multi ani, Daniela!
Ti-am urat si la mine pe blog, dar vreau sa o fac si aici, la tine 'acasa'...:)
Iti doresc un an minunat, cu impliniri de toate felurile!
Sanatate, pace, bucurie si multa...inspiratie!...torturi frumoase si gustoase, care sa aduca multa bucurie celor care le vor primi!

Luminitanaty spunea...

La Multi Ani! un an nou frumos, cu multe bucurii si sanatate

Daniela Addario spunea...

La multi ani, cu fericire, sanatate, bucurii si iubire !!!
Ce bine arata tortuletul, pacat ca nu am mincat si eu o feliuta din el...

daniela s cake spunea...

Va multumesc tuturor pentru urari si va doresc mult noroc,saatate si spor in toate !