O STICLA DE VIN SI BINEINTELES PELIN CADOUL TRADITIONAL DE ARMINDENI (1 MAI)
AM AVUT O PERIOADA FOARTE OCUPATA ASA INCAT AM RAMAS IN URMA CU PETRECUTUL DAR SI CU POSTARILE SI DE ACEEA INCERC SA RECUPEREZI.
PETRECEREA DE ZIUA MEA A FOST AMANATA URMAND SA AIBA LOC IN LUNA IUNIE : VOI SARBATORI ATUNCI :
- ZIUA MEA
- ZIUA DE NASTERE A SOTULUI MEU
- DAR SI ONOMASTICA LUI DE SARBATAOARE SF PETRU SI PAVEL
-ASA AM DECIS CA IN ACEST AN SA-O FACEM 3 & 1 CA DOAR E CRIZA NU ?)
SI CA SA NU VA LAS CU OCHII IN SOARE PANA ATUNCI VOI POSTA TORTUL MEU SURPRIZA DE ANUL TRECUT PENTRU CA ATUNCI NU AVEAM BLOGUL UNDE SA-L EXPUN
(,,COMPLICII" ATAT DE ANUL TRECUT CAT SI DE ANUL ACESTA FIIND SURORILE SI NEPOTII MEI)
SARBATOAREA DE ARMINDENI = 1 MAI
Traditii populare romanesti
La 1 Mai romanii sarbatoresc "Armindenul", simbol al vegetatiei care proteja recoltele si animalele. In , acestei zile i se mai spune si "ziua pelinului" sau "ziua betivilor" si semnifica inceputul verii. Armindenul se serbeaza pentru rodul pamantului, ca sa nu bata grindina, impotriva daunatorilor, pentru sanatatea vitelor, vinul bun, oamenii sanatosi, prin petreceri la iarba verde, unde se mananca miel si cas si se bea vin rosu cu pelin.Dimineata oamenii se spala cu roua (de sanatate). Traditia spune ca acum se pun ramuri verzi la porti, pentru noroc si belsug; la casele cu fete se pun puieti de mesteceni in fata portii. Armindenul simbolizeaza vechiul zeu al vegetatiei care proteja recoltele si animalele. Cu o zi inainte, se aduce din padure o ramura verde sau un pom curatat, iar de 1 Mai se pune in fata casei, unde se lasa pana la seceris, cand se pune in focul cu care se coace painea din graul cel nou. In aceasta dimineata se impodobesc cu ramuri verzi stalpii portilor si caselor, dar si intrarile in adaposturile vitelor, pentru ca oameni si animale, deopotriva, sa fie protejati de fortele distrugatoare ale spiritelor malefice.
Se spune ca in ajunul acestei zile, pentru ca viforul si grindina sa nu se abata asupra satului, femeile nu lucreaza nici in casa, nici pe camp. In satele din
Obiceiul aminteste de prigonirea lui Iisus
Rolul Armindenului este apotropaic (superstitia apararii impotriva duhurilor rele n.r.), dar ne aminteste si de prigonirea lui Iisus, crezandu-se ca, atunci cand Irod omora copiii, a pus cate o ramura verde la poarta de unde ar fi inceput macelul in ziua urmatoare. Insa, a doua zi, au aparut ramuri verzi la toate casele, iar Irod n-a mai stiut unde sa-l caute pe Iisus. Pentru ca in aceasta zi se sarbatoreste si "ziua boilor", acestia nu se folosesc la muncile campului, nerespectarea acestei reguli atragand dupa sine moartea animalelor sau imbolnavirea oamenilor. "In ziua de Arminden se organizeaza petreceri (cu lautari) la padure, se frige miel, se bea pelin sau vin rosu, pentru schimbarea sangelui si apararea de boli. La intoarcerea in sat, barbatii isi pun liliac sau flori de pelin la palarii", ne-a declarat Maria Dan Golban, referent la Centrul Creatiei Populare Cluj.
( ARTICOL PRELUAT DE PE www.crestinortodox.ro autor Florina GATEA)
6 comentarii:
La multi ani, tauroaico! Sintem multe "tortarese" in zodia asta, de ce oare?! :) Sanatate multa si spor la treaba!
La multi ani Daniela! sa fi sanatoasa, sa ai parte numai de dragoste si fericire! pupici!
Multumesc Cccris !Pai de ce crezi?pentru ca tauroaicele sunt fiinte ,harnice,frumoase,cu multa rabdare,istete,iscusisite,sociabile (sa mai continuii lista...) a eram sa uit iubitoare si nu in ultimul rand foarte sensibile... La multi ani si tie !
MULTUMESC FOARTE MULT ADELA PENTRU URARI! SI TIE DE ASEMENI TOATE CELE BUNE !
pai lista e lunga, dar nu ai zis gurmande ca de aici vine nebunia :))
AI PUS PUNCTUL PE ,,I" CCCRIS!...SI GURMAAANNDEEE!!!!
Trimiteți un comentariu