duminică, 19 decembrie 2010

PRAJITURA TRADITIONALA DE CRACIUN ,,TURTE CU NUCA"SAU ,,SCUTECELELE LUI ISSUS"

http://torturisiprajiturigalati

....VIN SARBATORILE .....




DORESC SA VA PREZINT O  PRAJITURA TRADITIONALA DE CRACIUN  CARE NU LIPSESTE DIN NICI O CASA DE CRESTIN DIN ZONA MEA MOLDOVA.
ESTE O PRAJITURA SIMPLA DAR FOARTE DELICIOSA
RETETA:
Ingrediente pentru aluat: :

-faina alba 
-apa 
-sare

pentru umplutura:

-coaja rasa de lamaie 
-zahar
-nuca macinata
-stafide

-cuisoare
-coaja de lamaie


 ASA ARATA FOILE MELE URMAND SA ATASEZ SI O POZA  CU PRAJITURA FINALA DE AJUN(NU AM AVUT TIMP SA FAC POZE  PAS CU PAS   DEOARECE SAMBATA CAND AM COPT FOILE AM AVUT O ZI F. INCARCAT AVAND DE REALIZAT SI CEVA TORTURI.


Din faina, apa si sare, facem un aluat vartos,pe care il lasam 20 de min. sa se odihneasca.
Apoi il punem pe masa de lucru si facem din acest aluat
 foi cat mai subtire:foile pot fi rotunde ,dreptughiulare sau chiar patrate. Foile le coacem pe plita de la soba sau pe tabla la aragaz.Foile se fac  si coc  dupa traditia populara dar pana la data de 20 decembrie cand se serbeaza  IGNATUL ziua cand  incepe taierea porcilor; dupa aceasta zi nu se mai coc aceste turte pentru ca se spune ca ,,scutecelele ,,vor fi patate de sangele porcilor sacrificati.
Le voI pastra intr-un loc racoras pana pe 23 decembrie cand le voi  inmuiea cu sirop pe zahar si le voi umple cu nuci.
Facem un sirop bine legat   ca la dulceata din apa, zahar coaja rasa de lamaie si cuisoare il lasam sa se racesca.
Amestecam intr-un bol zaharul tos, stafide coaja de lamaie,cuisoare macinate si miez de nuca. Luam cate 2 turte si cu o lingura, stropim bine cele doua turte,pe ambele parti. Punem pe un platou foile si peste ele presaram amestecul de nuca.
Luam inca doua turte, iarasi le inmuiem,le asezam peste celelalte, punand iarasi zahar, stafide si miez de nuca.
Tot asa procedam pana cand terminam.In dimineata de Ajun se portioneaza si apoi se dau de pomana impreuna cu fructe de obicei mere,pere sau nuci sau orez cu prune uscate, copilor ce vin cu colindul sau rudelor,finilor  etc
O sa iasa o prajitura ca un tort am putea spune f. savuroasa.



Acestea fiind spuse nu-mi ramane decat sa ma bucur ca: VINNNN SAAARBATOORILEEEEE ....!

 SI ACUM FORMA FINAL A TURTELOR DE CRACIUN .


ZIUA SFANTA DE AJUN SA VA ADUC IN SUFLETE UN VESNIC CRACIUN !

Niciun comentariu: