Pentru cozonaci de Paste din acest an am folosit urmatoarea reteta
INGREDIENTE ALUAT - 1kg faina (folosesc Pambac ) - 50g drojdie (pachetel galben BUDAFOK) - 300g zahar - 500ml lapte de 3,5% grasime - la nevoie mai adaug inca doua-trei linguri, daca aluatul este prea vartos, pana devine maleabil - 300ml grasimi(adica 150 ml ulei+150g unt- pentru a obtine un cozonac fraged) - 3 oua 2 oua pentru uns - 1 lingurita rasa de sare - arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust
(sper ca n-am uitat nimic ..)
UMPLUTURI nuca se amesteca cu lapte cald apoi se adauga albusuri batute spuma cu zahar, rahat,stafide,fructe confiate(portocala, caise)
PREPARARE - intr-un castron mai mare se cerne faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai afanata incalzesc laptele,dizolv zaharul cu putina apa si coaja de lamaie si vanilia(sirop)
- MAIAUA, o fac din drojdie si cateva linguri din laptele caldut (nu fierbinte)si o lingura din siropul de zahar presar cu putina faina si o las la loc cald,vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina" - galbenusurile le frec cu sare, bat si albusurile spuma - adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile si albusurile frecate de mama focului, amestec cu mana si incep sa framant usurel, ajutandu-ma de grasime(ulei+unt) care trebuie sa fie calduta pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime,nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata .
si .... GATA !!!
- framant bine, cam de 20-30 minute aluatul, si pentru ca ,,cu muschii mei de sahista" nu prea ma descurc asa cum as vrea eu la framantat ma apuc si iau ,, la bataie" aluatul tocmai preparat (il portionez in bucati mai mici si il lovesc de masa de lucru pana capata elasticitatea dorita de mine)il pun in lighean(cu scuzele de rigoare pentru bataia primita hi!hi!) ii fac semnul crucii si acopar ligheanul cu un servet si il pun la crescut, in loc cald si ferit de curent,vreme de o ora si jumatate.
- iau aluatul crescut si il portionez(cca 640 g aluat pt. un cozonac) - mai impart fiecare parte iar in doua(320g)
- intind doua foi pe o pelicula fina de ulei
le pun umplutura si ....ii rulez
ii mai las in tavi la crescut, vreme de 40 minute
- ii ung cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de ulei si putin lapte, sa le dau o fata ,,lucitoare"
ii mai presar cu zahar, mac sau susan
ii coc in tavi tapetate cu hartie de copt, la 180 C, cam 40-45 minute
...Acum ma apuc de facut PASCA
din aluat de cozonac si umplutura de branza si stafide.
Am intins o foaie din aluat intr-o tava am pus umplutura de branza si pentru decor am folosit aluat nedospit facut dupa reteta lui Janet
am facut apoi ,,fitile" din aluatul de pasca si am asezat frumos pe margine peste umplutura de branza avand grija sa nu unesc capetele fitilului ,,pentru a marca poarta raiului" pentru ca asa am vazut la mama si la bunicile mele, am facut deasupra si crucea traditionala am decorat_o cu ,,frunze si trandafirasi " din aluatul nedospit
si aici pasca gata scoasa din cuptor
SECRETE,...pentru cei dornici de secrecte si nu numai
1.ingredientele trebuie sa fie tinute la temperatura camerei(adica nu scoase direct din frigider),
2.framantat bine pana aluatul capata elasticitate
3.si inca un mare secrect care mie mi-a dat in urma cu ceva timp mare bataie de cap:,,multa rabdare" dupa ce cozonacul a fost pus in tava.Desi de copil nu ma dezlipeam langa mama cand facea cozonoci stiam reteta mamei ca pe,,o poezie" cand a venit vremea sa fac singura cozonaci am ,,dat-o in bara cum se spune... motivul ? pentru ca eram prea stresata de timp nu aveam rabdare ca aluatul sa creasca suficient in tava si astfel in loc de cozonaci gustosi si pufosi mie imi iesia intotdeauna ,,altceva" un cozonac gustos dar nici pe departe pufos ...pufos
4.si ultimul dar nu cel din urma... adaugati din belsug mult suflet si pasiune in tot ce faceti .
CE SEMNIFICA PENTRU TINE ,,SARBATOAREA INVIERII DOMNULUI"?
Invierea Mantuitorului este stalpul
credintei crestine. Fara inviere, crestinismul este ca orisice alta religie: un
set de norme morale care, daca sunt respectate, duc spre o probabila mantuire a
sufletului. Fara inviere, planul de mantuire al lui Dumnezeu este incomplet.
Invierea este pentru noi dovada ca pretul pacatului a fost platit si primit de
Dumnezeu.
Din evanghelii, vedem ca inca de la
inceput, s-a incercat sa se “justifice” disparitia trupului Domnului si astfel
sa se contrazica invierea. Insa au fost oameni, si nu putini, care au preferat
sa moara, decat sa se dezica de ceea ce au vazut si au crezut.
Pe tot parcursul istoriei, diavolul a
incercat sa strecoare indoiala in inima urmasilor lui Cristos, cu privire la
inviere, insa succesul nu a fost grozav. Asa ca, in ultimul timp, si-a schimbat
tactica. Si se pare ca are tot mai mult succes. Sarbatoarea Pastelui continua
sa fie una din sarbatorile cele mai importante din crestinatate. Si asta nu-l
mai deranjeaza deloc. De ce? Pentru ca semnificatia sarbatorii a fost schimbata
usor-usor in mintea oamenilor, devenind, practic, o alta sarbatoare, care isi
mai pastreaza deocamdata, in plan secundar, si o semnificatie religioasa,
destul de diluata cu traditii si obiceiuri de origine pagana.
In ziua de azi, la auzirea cuvantului
“Paste”, primele ganduri care-i vin in mintea “crestinului de 2000 de ani”
sunt:oul pictat, iepurasul, masa
cu mancaruri traditionale de paste – cozonac, pasca, miel, lumanarea, si nu in
ultimul rand vacanta, zile libere…cadouri, oferte … etc.
Astfel, in cel mai bun caz, pentru unii
Sarbatoarea Pastelui a devenitun
moment de liniste sufleteasca si de apropiere de familie.
Ce semnificatie are pentru tine Pastele? Este un timp
care iti permite sa uiti de grijile de la serviciu, sa te odihnesti, sa petreci
timp cu familia, si sa te bucuri de reducerile de la magazine? Sau este un timp
in care meditezi si multumesti mai mult ca in celelalte zile pentru pretul care
a fost platit pentru pacatele tale?
Daca citind aceste randuri realizezi ca ceea ce serbezi
nu este sarbatoarea adevarata a Pastelui, opreste-te cateva minute din iuresul
acestor zile, si gandeste-te la Dumnezeu. Incearca sa ti-L imaginezi privind din
ceruri pe pamant la milioane de oameni care sub pretextul sarbatorii de Paste,
petrec aceste zile plini de egoism si fara sa se gandeasca sau sa primeasca
darul care a fost facut oamenilor: mantuirea prin sangele sfant al Fiului Sau.
Isus Hristos a murit in locul nostru, pentru ca noi sa
capatam iertarea pentru pacatele noastre. Iertarea este pentru toti oamenii,
insa nu se capata in mod automat. Fiecare trebuie sa isi ceara personal iertare
pentru pacatele sale si sa creada ca prin jertfa de la cruce, capata iertare si
viata vesnica in ceruri impreuna cu Cel ce a murit si a inviat.
Daca nu beneficiezi de aceasta iertare, nu
sarbatoresti Pastele, ci doare te bucuri de niste zile libere si deosebite
UN TORT CIOCOLATOS LA CARE AM FOLOSIT ,,FOLIE DE TRANSFER PE CIOCOLATA,, PENTRU A IMBRACA PARTEA LATERALA
IN IMAGINILE DE MAI JOS PROCEDEUL DE LUCREU CU ACEASTA FOLIE
AICI IATA REZULTATUL ...
TORTUL L-AM FACUT CU MARE DRAG PENTRU PRIETENA MEA VIOLETA
Sa poti zambi senin
in zile cu furtuna,
Cand soarele se ascunde si norii se aduna
Sa poti iubi si
atunci cand intalnesti doar ura,
Si-n inima si-n suflet descoperi numai zgura,
Zambeste si iubeste caci viata e un dar
Iar clipa nu asteapta si nu se-ntoarce
iar.
LA MULTI ANI !
TORT CU BRANDUSE
LA MULTI ANI BRANDUSA !
TORT SPIDERMAN 2
LA MULTI ANI FLORINEL!
TORTURI PENTRU FLORI
LA MULTI ANI ,MARGARETA,CRINA,BRANDUSA CRIZANTEMA !
TORTURI REALIZATE ANUL TRECUT PE VREMEA CAND ACEST BLOG NU EXISTA SI PE CARE LE-AM POSTAT ACUM PENTRU A MARCA SARBATOAREA FLORIILOR.